Warto podtrzymać tradycję robienia przetworów

Warto podtrzymać tradycję robienia przetworów

Przez cały rok mamy dostęp do egzotycznych owoców lecz warto podtrzymać tradycję robienia przetworów ze względu na ich właściwości zdrowotne, smak i oszczędność 🍓🍒🍐 Latem robię przetwory, bo zimą nie ma świeżych owoców ani warzyw a nie wyobrażam sobie dnia bez ich dodatku 😋🥒🥕🍆 Domowe przetwory to doskonały sposób na przetwarzanie sezonowych warzyw i owoców oraz na zatrzymanie ich właściwości odżywczych 🥰
Jakie domowe przetwory warto robić? 🤔
Ogórki kiszone, ogórki w zalewach na ostro i na słodko, konfitury (z owoców i warzyw), kapustę kiszoną, warzywa i sałatki w zalewie, przeciery, koncentraty, marynowane grzyby, konfitury z warzyw.

O czym trzeba pamiętać, robiąc przetwory na zimę? 🧐
👉 przy robieniu przetworów niezbędna jest higiena i pasteryzacja
👉 słoiki na przetwory muszą być jałowe
👉 słoiki można wygotować, nie zapominając o zakrętkach (uszkodzone wyrzucić)
👉 dobrym sposobem sterylizacji jest włożenie słoików do gorącego piekarnika na 15 minut lud spryskanie 70-procentowym spirytusem.
👉 warzywa i owoce na przetwory powinny być świeże, w pełni dojrzałe i bez żadnych przejawów zepsucia czy pleśni.
👉nie trzeba dodawać ani aromatów, barwników, konserwantów ani ogromnych ilości cukru. Niektóre z nich mogą spowodować reakcję alergiczną.

Wbrew pozorom przetwory na zimę nie muszą zajmować dużo czasu. Mój sposób to robić ”po trochę, po kilka słoiczków” 🙂 I tak zbiera się zapas, który daje mi i moim bliskim sporo radości i pyszności 😋
Na zdjęciu pikle z ogórków w zalewie musztardowej oraz pikle z ogórków z koperkiem 💚
Lubicie domowe przetwory? 🙂

Dodaj komentarz