Badania genetyczne

Badania genetyczne (Wellness, Sport, Fertility) – pacjent dowie się w jaki sposób geny wpływają na metabolizm spożywanej żywności i składników w niej zawartych oraz jak kształtują jego indywidualne nawyki żywieniowe. Wynik wykaże poziom ryzyka przewlekłych, dieto zależnych schorzeń oraz jak można zminimalizować ryzyko ich wystąpienia. Dodatkowo badanie dostarczy danych dotyczących ryzyka kontuzji oraz informacji o wpływie genów na indywidualną wytrzymałość , pozwala na optymalny wybór rodzaju, częstotliwości i intensywności aktywności fizycznej. Badanie jest dostępne w trzech wersjach do wyboru: Wellness, Sport lub Fertility – cena: 2.590 zł
Badania predyspozycji genetycznych w kierunku 45 polimorfizmów genetycznych, wykonuje się tylko raz w życiu (geny są niezmienne). Badanie to pozwoli na indywidualizację zaleceń, uwzględniając wrodzone predyspozycje.
- Jak geny wpływają ma metabolizm witamin i składników (witaminy A, B12, C, D, kwas foliowy (w tym mutacja MTHFR), żelazo, wapń)?
Predyspozycje genetyczne warunkują przekształcanie witamin z form nieaktywnych do form czynnych biologicznie, wchłanianie i transport międzykomórkowy składników odżywczych oraz zdolność organizmu do usuwania nadmiarów. Badanie może wskazać przyczyny niedoborów lub nadmiaru poszczególnych składników, pomimo prawidłowo zbilansowanej diety. Konsekwencją niedostosowania odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych może być zwiększona zapadalność na poważne choroby.
- Jak geny determinują ryzyko zachorowania na choroby sercowo – naczyniowe i cukrzycę?
Badając warunkowany przez geny metabolizm elementów diety takich jak: kofeina, sód, nasycone kwasy tłuszczowe czy kwasy tłuszczowe omega 3, możemy oszacować ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, nadciśnienie tętnicze oraz zawał mięśnia sercowego. Pozwoli to na włączenie wczesnej prewencji tych chorób.
- Jak geny wpływają na bilans energetyczny?
Redukcja i utrzymanie prawidłowej masy ciała zależą od aktywności fizycznej, odpowiednio zbilansowanej diety, jak również od uwarunkowań genetycznych. Wykazano, że polimorfizmy genetyczne wpływają na szlaki metaboliczne tłuszczów, węglowodanów i białek, ingerując min. w tworzenie się tkanki tłuszczowej i beztłuszczowej oraz zaburzenia glikemii.
- Jakie jest genetyczne ryzyko nietolerancji składników pokarmowych?
Nietolerancja składników pokarmowych (glutenu i laktozy), może mieć podłoże genetyczne i ujawnić się w każdym wieku. Warto wykonać badanie predyspozycji genetycznych aby zapobiec ich objawom.
- Jak geny wpływają na odczuwanie smaku i nawyki żywieniowe?
Nawyki żywieniowe to przyzwyczajenia wypracowane przez lata, jak również wynik zakodowanych w naszych genach informacji. Upodobanie do smaków tłustego i słodkiego, czy podjadanie między posiłkami, nie zawsze wynikają tylko z naszego zmęczenia i złego nastroju. Świadomość o polimorfizmach genetycznych, może modulować złe nawyki żywieniowe a tym samym wpłynąć na nasze zdrowie.
- Jak geny wpływają na czynniki związane z aktywnością fizyczną?
Predyspozycje genetyczne mogą warunkować nastawienie, motywację do ćwiczeń oraz tolerancję bólu. Geny warunkują również budowę ścięgien, masę mięśniową i zdolność mięśni do wykorzystywania tlenu, co ma wpływ na efektywność wysiłku wytrzymałościowego lub osiąganie dobrych wyników w działaniach siłowych. Wyniki badań genetycznych pozwalają zoptymalizować proces treningowy i zwiększyć możliwości regeneracyjne osób regularnie uprawiających sport.
Jak wygląda badanie?
Badanie genetyczne jest badaniem laboratoryjnym. Podczas spotkania pobierana jest próbka z śliny pacjenta.