Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki

  • półtorej cebuli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ½ łyżeczki czarnuszki
  • 300 g czerwonej soczewicy, suszonej, uprzednio opłukanej
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z połowy cytryny, ulubione zioła
  • natka pietruszki (liście do dekoracji)

Sposób przygotowania

  1. Cebulę pokroić w kostkę.
  2. Na patelni do cebuli dodać olej i dusić 3 minuty.
  3. Dodać kmin rzymski i czarnuszkę, dusić ponownie 2 minuty.
  4. Do garnka wsypać soczewicę, dodać cebulę z przyprawami, bulion warzywny i sól, gotować 25 minut. Wlać sok z cytryny i dodać ulubione zioła.
  5. Zmiksować całość do konsystencji kremu.
  6. Zupę z czerwonej soczewicy najlepiej podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną natką pietruszki.

Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *