Mak i jego cenne właściwości.

W związku z nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia, warto przypomnieć kilka informacji dotyczących stosowanego w kuchni maku. Trudno wyobrazić sobie kutię, łazanki, ciastka i makowca bez tego wyjątkowego dodatku. 
Mak niebieski należy do roślin oleistych, dostarczających:


  • nienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 6 oraz fitosteroli wpływając na obniżenie poziomu cholesterolu w organizmie;
  • do kolejnych cennych składników należą witaminy: E, C, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy;
  • bogaty jest w wapń (1438 mg / 100 g); 
  • obecność magnezu sprzyja jego przyswajalności;
  • związki mineralne na które należy zwrócić uwagę to: fosfor, potas, żelazo, cynk, miedź, mangan, selen.

Wprowadzenie maku do jadłospisu wpływa na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci a także wspomaga działanie układu nerwowego, serca, podnosi odporność na infekcje. Jako bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego, pomaga zapobiegać zaparciom zwiększając perystaltykę jelit.Warto pamiętać, że u osób mających wrzody, problemy z wątrobą, kłopoty trawienne spożycie dużych ilości maku może nasilić objawy. Ciężkostrawnego maku nie poleca się w nadmiarze kobietom ciężarnym oraz dzieciom do drugiego roku życia. Może on wchodzić w interakcje z lekami na nadciśnienie i bezsenność, dlatego chorzy jego spożywanie powinni skonsultować z lekarzem prowadzącym lub farmaceutą. 


Gotowe masy makowe zawierają bardzo duże ilości cukru, słodzików oraz E – dodatki. Do świątecznych wypieków można przygotować ją samodzielnie – gotując a następnie mieląc ziarenka na masę. 
• potrzebną ilość maku zalać wrzącą wodą i gotować na małym ogniu 20 – 30 minut 
a następnie zostawić na kolejne pół godziny pod przykrywką;
• dokładnie odsączyć na gęstym sicie, dodać rodzynki, żurawinę 
i dwa razy zmielić przez drobne sitko (w maszynce do mielenia);
• w garnku rozpuścić olej kokosowy, dodać miód oraz zmielony mak, startą skórkę z pomarańczy i podgrzewać całość około 10 minut ciągle mieszając; 
• odstawić do całkowitego wystudzenia; 
• dodać ubite białka i delikatnie wymieszać (dla osób z alergią, nietolerancją jajek – można ubić pianę z chłodnej wody po gotowaniu ciecierzycy z dodatkiem ksylitolu).

Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *