Mimo, że należy do najbardziej tłustego drobiu, mięso z gęsi jest bardzo zdrowe:
– bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 (obniżają one poziom cholesterolu w organizmie i wspierają pracę mózgu);
– rekomendowane dla osób cierpiących na choroby sercowo -naczyniowe; ❤️
– łuszcz gęsi ma niską temperaturę topnienia, co czyni go lekkostrawnym;
– zawiera magnez, potas i fosfor, a także witaminy A, B i E;
– niektóre badania wskazują również na pozytywny wpływ gęsiny na samopoczucie i zaburzenia nastroju, a tłuszcz gęsi uznaje się za afrodyzjak. 😉
– gęś pieczoną faszeruje się jabłkami albo gruszkami, dodaje majeranek, kminek mielony, rozmaryn, jałowiec, a także imbir;
– można faszerować ją kaszą gryczaną lub suszonymi śliwkami.
Najlepiej ją piec w brytfannie z kratką – wtedy tłuszcz będzie skapywał na dół. Upieczoną gęś warto skropić zimną wodą i jeszcze kilka minut potrzymać w piekarniku (wówczas skóra będzie krucha).
