Rozgrzewająca zupa dyniowa

Sezon na dynie trwa 🙂 W związku z tym proponuję szybką, rozgrzewającą zupę dyniową, jako propozycję na obiad lub kolację.

Składniki:

  • 10 g imbiru, świeżego korzenia, obranego
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 5 papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych
  • 50 g cebuli 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 750 g dyni, Hokkaido, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 1 kostka koncentratu bulionu warzywnego bez konserwantów 
  • 500 g wody
  • 380 g mleczka kokosowego
  • pieprz czarny, kolendra, czarnuszka oraz ulubione przyprawy do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Do miksera włożyć imbir, czosnek, chili i cebulę rozdrobnić.
  2. Przełożyć na patelnię, dodać oliwę i dusić około 3 min.
  3. Dynię rozdrobnić i dodać do duszenia na jeszcze 5 min.
  4. Dodać koncentrat bulionu warzywnego i wodę, gotować 15 min.
  5. Całość zmiksować, powoli dodając mleczko kokosowe,
  6. Doprawić do smaku

Smacznego 🙂

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *