Sezon na dynie trwa 🙂 W związku z tym proponuję szybką, rozgrzewającą zupę dyniową, jako propozycję na obiad lub kolację.
Składniki:
- 10 g imbiru, świeżego korzenia, obranego
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 5 papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych
- 50 g cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 750 g dyni, Hokkaido, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 1 kostka koncentratu bulionu warzywnego bez konserwantów
- 500 g wody
- 380 g mleczka kokosowego
- pieprz czarny, kolendra, czarnuszka oraz ulubione przyprawy do smaku.
Sposób przygotowania
- Do miksera włożyć imbir, czosnek, chili i cebulę rozdrobnić.
- Przełożyć na patelnię, dodać oliwę i dusić około 3 min.
- Dynię rozdrobnić i dodać do duszenia na jeszcze 5 min.
- Dodać koncentrat bulionu warzywnego i wodę, gotować 15 min.
- Całość zmiksować, powoli dodając mleczko kokosowe,
- Doprawić do smaku
Smacznego 🙂