Owoce maliny

Owoce maliny zbiera się tylko dojrzałe i zużywa świeże lub poddaje suszeniu w otwartym piekarniku, ogrzanym do temperatury 60-80 stopni Celsjusza.
Zawierają one witaminy C, A, P, B1, B2, PP, dużo żelaza, fosforu i miedzi.


Działanie:
– liście i pędy działają moczopędnie, napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie, odkażająco, przeciwbiegunkowo i słabo żółciopędnie.
– owoce wykrztuśnie, wzmacniająco, napotnie, przeciwgorączkowo, moczopędnie, oczyszczająco, przeciwmiażdżycowo.


Wskazania: przeziębienie, gorączka, choroby zakaźne, zaburzenia trawienne, skąpomocz, biegunka, nieżyt żołądka i jelit.


Napar: 2 łyżki liści lub pędów, albo 3 łyżki owoców zalać 2 szkl. wrzącej wody. Odstawić na 20 minut, przecedzić; napar z owoców osłodzić miodem. Pić 4 razy dz. po 200 ml; niemowlęta – 2 łyżeczki lub 1 łyżka; dzieci 100-150 ml kilka razy dz.


Nalewka malinowa – pół szklanki liści lub szklankę owoców zalać 400 ml wódki; wytrawiać 14 dni; przefiltrować. Nalewkę na owocach zażywać 3-4 razy dz. po 15 ml (można ją zmieszać z miodem uzyskując alkoholmel działający wybitnie wzmacniająco i wykrztuśnie).


Nalewkę na liściach stosować zewnętrznie do przemywań skóry łojotokowej, z pryszczami, wągrami (doskonale oczyszcza pory), oraz opryszczki, okolic ran, oparzeń, owrzodzeń, ropni i mokrych wyprysków. Można ją także zażywać po 10 ml w 50 ml wody przy bólach brzucha oraz złym trawieniu.
/ze strony dr Różańskiego/
Zdjęcie koktajlu własne 🙂

Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *