Kilka ciekawych informacji na temat kuchni indyjskiej

– to dieta bogata w warzywa, ryż i dobroczynne przyprawy.
– kolorowe, aromatyczne potrawy hinduskie przyrządza się głównie ze składników stanowiących podstawę dobrze zbilansowanej diety
– poza mięsem, białka dostarczają w niej rośliny strączkowe
– kuchnia obfituje w dania z soczewicy, grochu, ciecierzycy i fasoli. Inne warzywa stosowane są równie chętnie, a sosy zamiast śmietaną zaprawia się jogurtem lub mleczkiem kokosowym
– podstawowy dodatek do potraw to ryż, który Hindusi potrafią przygotować na różne sposoby a także pieczywo
– przyprawy dodaje się do dań mięsnych, warzywnych, deserów, po przekąski i napoje co skutecznie wspomaga trawienie.


Pozwalają one nadać potrawie odpowiednie właściwości lecznicze. Wiąże się to ściśle z zasadami ajuwerdy, hinduskiej medycyny naturalnej.
Warto zwrócić uwagę na silne działanie antynowotworowe kurkumy, wchodzącej w skład większości mieszanek curry i dodawanej do każdej niemal potrawy. Kolendra, kmin, kardamon, cynamon, imbir, koper włoski, czy asafetyda, mają dobry wpływ na żołądek, pomagają w dolegliwościach gastrycznych i regulują przemianę materii. Cynamon i imbir mają silne właściwości antyseptyczne, działają bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Papryczka chili to doskonały środek antydepresyjny. Zawarta w niej kapsaicyna pobudza wydzielanie endorfin, hormonów odpowiedzialnych za dobry nastrój, działających jak naturalny środek znieczulający. 🙂

Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *