Karmienie piersią i jego szczególna rola

7 sierpnia ŚWIATOWY TYDZIEŃ KARMIENIA PIERSIĄ
– jest okazją do przypomnienia o szczególnej roli jaką odgrywa w życiu matki i dziecka 🙂


– karmienie piersią zapewnia prawidłowy rozwój fizyczny dzieci; 
– zmniejsza ryzyko występowania wielu chorób zarówno w wieku niemowlęcym, jak i w późniejszych latach życia;
– obserwuje się rzadsze występowanie biegunki, infekcji układu oddechowego, układu moczowego, martwiczego zapalenia jelit, posocznicy;
– w wieku dorosłym zmniejsza ryzyko występowania nadwagi, otyłości, cukrzycy, celiakii, białaczki limfatycznej i szpikowej, chłoniaka;
– wpływa korzystnie na obniżenie ryzyka rozwoju choroby Leśniewskiego – Crohna oraz infekcji Helicobacterpyroli; 
– łączy się je również z lepszym rozwojem funkcji poznawczych 
i emocjonalny dziecka;
– dowiedziono, że przystawianie do piersi zmniejsza u noworodka stres i ból;
– bardzo ważny jest fakt zapobiegania przez przeciwciała występujące w mleku matki, powstawaniu alergii u dziecka, która może objawiać się w postaci zmian skórnych (wysypki), kolki, ulewania, biegunki, niepokoju i zaparć.


Karmienie piersią jest istotne także dla matki:
– oksytocyna jako hormon, oprócz kontroli uwalniania mleka przyspiesza między innymi inwolucję macicy a tym samym zapobiega nadmiernemu krwawieniu czy wystąpieniu krwotoków po porodzie. Dzięki temu, matki szybciej wracają do pełni sił i mogą zajmować się potomstwem. Zwiększa ona próg bólu, reguluje rytm snu, czuwania, redukuje uczucie strachu oraz pobudza do zachowań empatycznych.
– wiąże się z poprawą samopoczucia i ma działanie protekcyjne w stosunku do stanów obniżonego nastroju, w tym depresji;
– wydłuża ono okres do wystąpienia pierwszego krwawienia miesięcznego po porodzie, co naturalne chroni przed wystąpieniem niedokrwistości z niedoboru żelaza;
– naturalna forma karmienia, pozwala matkom szybciej zmniejszyć masę ciała, uniknąć powikłań metabolicznych, stężenie cholesterolu frakcji LDL i trójglicerydów obniża się a korzystnego cholesterolu frakcji HDL pozostaje wysokie;
– zmniejsza się także ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu II (matki nie obciążone cukrzycą ciężarnych);
– zmniejsza się ryzyko zachorowania na raka piersi, macicy, jajników, zapobiega rozwojowi osteoporozy;
– matki, które karmią piersią mogą być chronione przed występowaniem chorób reumatycznych oraz szybkiemu zajściu w ciążę (czynnik antykoncepcyjny);
– naturalna forma karmienia jest także tania i wygodna. Nie wymaga przygotowania mieszanki, całkowicie pokrywa zapotrzebowanie dziecka na składniki odżywcze, enzymy, hormony, elementy krwi, immunoglobuliny, żywe komórki, czynniki wzrostu tkanek oraz płyny.


Same plusy 
🙂🙂🙂🙂🙂🙂😍

Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *