W ramach przygotowań do zimy, wczoraj królowała u mnie kapusta 👑 😍
Przypominam 😊 delikatnie o tym, że kapusta kiszona:
– jest bogatym źródłem witaminy C, K, A, E oraz witamin z grupy B;
– jako źródło przeciwutleniaczy, oczyszcza organizm z nadmiaru wolnych rodników (przyspieszających min. starzenie się organizmu);
– zawiera związki manganu, cynku, wapnia, potasu, żelaza
i siarki, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu;
– w trakcie fermentacji powstaje KWAS MLEKOWY, który zakwaszając środowisko, działa toksycznie ☠️ na mikroorganizmy patogenne m.in. na drożdżaki odpowiedzialne za grzybicę.
– BAKTERIE MLEKOWE wzmagają perystaltykę jelit, likwidują zaparcia, przywracają prawidłową mikroflorę jelitową po antybiotykoterapii 🤒, wzmacniają na nasz system odpornościowy (przydadzą się szczególnie teraz w okresie jesienno-zimowym 🤧)
– bakterie te, regulują także przemiany kwasów żółciowych, ułatwiają trawienie i wchłanianie składników pokarmowych 😃.
– łatwiejsza do strawienia niż kapusta świeża;
– może stanowić zdrową przekąskę o małej kaloryczności (100 gr zawiera jedynie 15 kcal.);
– dzięki dużej zawartości błonnika daje poczucie sytości.
A poza tym jest po prostu pyszna! 💙💚💛💜