Jeżyny w diecie i fitoterapii

Owoce jeżyny 💜 zwane także ożyną lub ostrężyną, posiadają dietetyczną wartość odżywczą.
Zawierają antyoksydanty istotne w diecie przeciwnowotworowej a także są bogatym źródłem żelaza, którego przyswajanie ułatwia zawarta w nich witamina C.
 
Otrzymany z nich sok działa napotnie, moczopędnie, przeciwgorączkowo oraz wzmacniająco.
Jeżyny sprawdzą się przy osłabieniu, chorobach zakaźnych, przeziębieniu, gorączce, kaszlu, chorobach skóry.
 
W fitoterapii zastosowanie znajdują także ich liście 🤓
 
🌿 obniżają stężenie glukozy we krwi,
🌿 działają ściągająco,
🌿 przeciwzapalnie,
🌿 moczopędnie
🌿 żółciopędnie
 
Wskazaniem do ich użycia są biegunka, zaburzenia trawienia, niestrawność, nieżyt jelit i żołądka, hiperglikemia (nadmiar glukozy we krwi).
 
Proponuje smaczne połączenie kwaskowej jeżyny ze słodkim bananem w owsiane lub jaglance 😋

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *