Herbatka z dzikiej róży

Gdy za oknem deszczowo i chłodno, nie trudno o przeziębienie 🤒🤧. 
W czasie choroby, zwłaszcza z podwyższoną temperaturą ciała, zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta 2 – 3 – krotnie. Niezastąpionym źródłem naturalnej witaminy C jest dzika róża Rosa canina L. Organizm ludzki nie wytwarza tej witaminy, konieczne jest więc dostarczenie jej z zewnątrz z pokarmami w codziennej diecie. Warto pamiętać o działaniu zapobiegawczym witaminy C w grypie oraz łagodzeniu przebiegu chorób a także skróceniu czas ich trwania. Ze względu na zawartość wielu witamin (A, B1, B2, E, K), bioflawonoidów, owoce dzikiej róży można uważać za środek ogólnie wzmacniający. Przygotowana z nich herbatka dostarczy także niezbędnych w zachowaniu dobrego wzroku karotenoidów (β – karotenu, likopenu i zeaksantyny). 

Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *