O właściwościach owoców jabłoni mówi się często ale czy słyszeliście o wykorzystaniu jej liści w fitoterapii? 🍏🍎

Liść jabłoni (najlepiej dzikiej lub takiej, której nie traktowano pestycydami) jest doskonałym surowcem fenolokwasowym i flawonoidowym. Należy go zbierać od czerwca do sierpnia i suszyć w przewiewnym oraz ciemnym miejscu. Zawiera rutynę, kwercytrynę, florydzynę, floretynę, naryngeninę; kwas galusowy, katechowy, chlorogenowy, kawowy; leukoantocyjanidyny; garbniki; glikozydy fenolowe.


Działanie naparu z liści jabłoni ☕️
– przeciwzapalne,
– ściągające,
– przeciwwysiękowe,
– krwiotamujące (hamuje nadmierne krwawienia miesiączkowe),
– moczopędne,
– przeciwbiegunkowe,
– łagodzące stany alergiczne
– uszczelniające i wzmacniające śródbłonki, stabilizujące strukturę nabłonków,
– przeciwbakteryjne,
– przyspieszające gojenie ran i owrzodzeń na skórze i błonach śluzowych,
– odtruwające,
– przeciwrodnikowe.


Według zaleceń dr Różańskiego:
”Napar nadaje się do przemywania skóry zapalanie zmienionej, łojotokowe, trądzikowej i skłonnej do wyprysków. W odwarze z liści płukać włosy tłuste i bez połysku, z łupieżem tłustym. Odwar z liści jabłoni nadaje się do przepłukiwania pochwy i nasiadówek przy świądzie i stanie zapalnym warg sromowych i pochwy. Z odwaru można czynić okłady na oczy podrażnione, łzawiące, z zapaleniem spojówek i białkówki. Odwarem obmywać rany, odleżyny, owrzodzenia sączące. Stosować do kąpieli niemowląt przy uogólnionym stanie zapalnym skóry i rozległych wypryskach.


Liść jabłoni jest wartościowy w mieszankach z kwiatami (bławatek, dziewanna, wrzos, nagietek, rumianek, koniczyna) i herbatą zieloną, ponadto jako składnik wzbogacający mieszanki ziołowe we flawonoidy. Nie ma ryzyka przedawkowania. Jest bezpieczny w stosowaniu, można stosować u kobiet w ciąży, karmiących i dzieci. Przeciętnie 1 łyżkę rozdrobnionych liści jabłoni zaparzyć w 1 szklance wrzącej wody; pić 1-2 razy dziennie lub częściej: w chorobach układu moczowego (stany zapalne, skąpomocz, kamica moczowa), zaburzeniach trawiennych, przy niestrawności, refluksie, chorobie wrzodowej, biegunkach, chorobach reumatycznych, miażdżycy, w przewlekłych schorzeniach skórnych i metabolicznych (np. cukrzycy). Polecam również przy przeroście gruczołu krokowego i zapaleniu przydatków u kobiet. W przypadku odwaru – gotować ok. 5 minut na małym ogniu”.
Serdeczności 🙂
Na zdj. papierówka z mojego ogródka 💚

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *