Szpinak należy do warzyw, które zmagają się z opinią niesmacznego.
W przedszkolu, słabo doprawiony, rzeczywiście nie zachwycał mnie smakiem ale warto zaprzyjaźnić się z nim na nowo, ponieważ zawiera żelazo, szczególnie ważne przy anemii
wapń – budulec kości
jod, mangan, karoten
magnez – pomaga odzyskać równowagę nerwową i łagodzi skutki stresu, obniża też podatność na stres. Ma własności uspokajające oraz zapobiega bólom głowy (w tym bólom migrenowym).
antyoksydanty wspierające naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu
opóźnia procesy utraty pamięci, czyli przeciwdziała postępowi choroby Alzheimera
chroni przed chorobą Parkinsona
może być stosowany przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego i zwyrodnieniach siatkówki
zalecany dla osób z nadwagą, otyłością lub nadciśnieniem tętniczym
wspomaga leczenia chorób trzustki i utrzymujących się zaparć.
Liście szpinaku zawierają również kwas szczawianowy, który wypłukuje z organizmu wapń. Z tego względu szpinaku nie powinny często jeść osoby cierpiące na kamicę nerkową, ponieważ szczawian wapnia zwiększa produkcję kamieni nerkowych.
Powyżej w wersji ze śmietaną, cebulką, parmezanem, gałką muszkatołową, czosnkiem i przyprawami