Zaprzyjaźnić się na nowo ze szpinakiem

Szpinak należy do warzyw, które zmagają się z opinią niesmacznego.

W przedszkolu, słabo doprawiony, rzeczywiście nie zachwycał mnie smakiem ale warto zaprzyjaźnić się z nim na nowo, ponieważ 🙂

💚 zawiera żelazo, szczególnie ważne przy anemii

💚 wapń – budulec kości

💚 jod, mangan, karoten

💚 magnez – pomaga odzyskać równowagę nerwową i łagodzi skutki stresu, obniża też podatność na stres. Ma własności uspokajające oraz zapobiega bólom głowy (w tym bólom migrenowym).

💚 antyoksydanty wspierające naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu

💚 opóźnia procesy utraty pamięci, czyli przeciwdziała postępowi choroby Alzheimera

💚 chroni przed chorobą Parkinsona

💚 może być stosowany przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego i zwyrodnieniach siatkówki

💚 zalecany dla osób z nadwagą, otyłością lub nadciśnieniem tętniczym

💚 wspomaga leczenia chorób trzustki i utrzymujących się zaparć.

❗Liście szpinaku zawierają również kwas szczawianowy, który wypłukuje z organizmu wapń. Z tego względu szpinaku nie powinny często jeść osoby cierpiące na kamicę nerkową, ponieważ szczawian wapnia zwiększa produkcję kamieni nerkowych.

Powyżej w wersji ze śmietaną, cebulką, parmezanem, gałką muszkatołową, czosnkiem i przyprawami 😋

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *