Z okazji Europejskiego Dnia Śniadania

Z okazji Europejskiego Dnia Śniadania dla odmiany przypominam, co powoduje omijanie tego posiłku w naszym jadłospisie. Oczywiście każdy sam podejmuje decyzje co ostatecznie zrobi ale warto się nad tym zastanowić.
Brak śniadania:
– ma negatywny wpływ na białko receptora insulinowego
(w perspektywie insulinooporność, zaniedbana prowadzi do cukrzycy); 💉💊
– produkcja insuliny jest 3 – 4 krotnie zwiększona (to hormon budujący co będzie skutkować utrudnionym chudnięciem); 🤷‍♀️
– w wątrobie zachodzi glukoneogeneza – synteza glukozy z prekursorów niecukrowych (wysoki poziom cukru w organizmie);
– przedłużone głodzenie → stłuszczenie wątroby (obecnie stłuszczenie wątroby stało się jedną z czołowych przyczyn konieczności przeszczepienia tego narządu);
– organizm broni się przed deficytem energii i trójglicerydy są
podwyższone
 (bardzo wysokie stężenia trójglicerydów sięgające poziomu 1000 mg/dl są silnym czynnikiem ryzyka rozwoju ostrego zapalenia trzustki. Natomiast stężenia powyżej 200 mg/dl są związane ze zwiększonym ryzykiem rozwoju miażdżycy oraz z incydentem sercowo-naczyniowym w postaci udaru mózgu lub zawału serca) ❤️;
– przewlekły stan zapalny, w tkance tłuszczowej stymulacja przez makrofagi, proliferacja komórek tłuszczowych;
– zaburzenia w równowadze pomiędzy ekosystemem bakterii probiotycznych a bakteriami patogennymi → dysbioza → jelito„przeciekające” → endotoksemia ogólnoustrojowa → nadwrażliwości pokarmowe.


🤩 Jak widać,15 minut poświęcone na zjedzenie śniadania, może wiele zmienić 😍 Jesteśmy tego warci 👍
P.S.
Kawa z mlekiem to nie śniadanie 😎 W razie braku pomysłów na szybki posiłek, zapraszam na konsultacje ☎️

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *