Torbiele piersi to nie wyrok

Torbiele (cysty) w piersiach – trzeba je diagnozować i obserwować. Co jeszcze o nich wiadomo?


  • są uznawane za objaw łagodnej dysplazji (zmiany nierakowej) piersi. Najczęściej występują u kobiet po 40. roku życia
  • przyczyną ich wystąpienia są zaburzenia gospodarki hormonalnej, która wraz z wiekiem ulega naturalnej przemianie. Ze względu na to, że u kobiet z piersią mastopatyczną (podatną na wytwarzanie się w niej zmian) notuje się więcej zachorowań na nowotwór piersi, uznaje się, że każda torbiel może być objawem przedrakowym. 
  • podniesiony poziom PROLAKTYNY to najczęstszy powód wzrostu torbieli w piersiach i na jajnikach.
  • warto sprawdzić poziom cynku, selenu, jodu, witaminy D3 – mają zasadnicze znaczenie dla produkcji tyroksyny T4 (hormonu tarczycy). Jeśli ich produkcja jest zaburzona, to konsekwencje ponoszą komórki nabłonkowe w przewodach piersiowych prowadząc do powstawania torbieli w piersiach, jajnikach. Większość tych torbieli, nawet 80%, to efekt zaburzeń hormonalnych.
  • przy niedoczynności tarczycy przysadka produkuje więcej hormonu pobudzającego produkcję tyroksyny, ale też prolaktyny – powstają torbiele
  • regularna aktywność fizyczna, spacery – ruch usprawnia produkcję serotoniny (hormonu szczęścia), przez redukcję stresu obniża poziom prolaktyny. Poprawia też krążenie chłonki. Często już po trzech miesiącach jest zmiana.

Jak można wyeliminowanie bólu piersi? Oto kilka podpowiedzi 🙂


  • Minimalizuj poziom estrogenu i stany zapalne – przestrzegaj diety o niskiej zawartości cukru, która redukuje nadmiar estrogenu, a także zmniejsza stan zapalny komórek w organizmie. Nadmierne wytwarzanie estrogenu pobudza tkankę piersi, powodując u wielu kobiet ból piersi i powstawanie torbieli. 
  • Dieta bogata w błonnik rozpuszczalny w diecie pochodzenia roślinnego pomaga zwiększyć wydalanie nadmiaru estrogenu. Soczewica i fasola są dobrymi źródłami. Możesz również spożywać babkę płesznik (psyllium) lub wiąz czerwony.
  • Warzywa kapustne (kapusta, brokuł, jarmuż, brukselka, rzepa i kapusta galicyjska) zawierają roślinny indol-3-karbinol, który obniża zdolność estrogenu do wiązania się z tkanką piersi, wówczas estrogen obecny w organizmie jest mniej skłonny do promowania raka oraz znacznie zmniejsza tkliwość i obrzęk piersi.
  • Włącz do diety odpowiednią ilość fitoestrogenów (siemię Iniane) – produkty bogate w tzw. fitoestrogeny, substancje roślinne o właściwościach biochemicznych podobnych do słabego estrogenu, chronią przed rakiem piersi.
  • Spożywaj odpowiednią ilość lignanów – podstawowy budulec ściany kamórkowej roślin. Po spożyciu rozkładane są na enterolakton i enterodiol, substancje o silnym działaniu przeciwrakowym i przeciwestrogenowym.
  • Wyeliminuj produkty mleczne – przez co najmniej miesiąc przestań na próbę spożywać wszystkie produkty mleczne – często łagodzi to ból u wielu kobiet.
  • Wyeliminuj kofeinę – zrezygnuj ze wszystkich napojów zawierających kofeinę. Mogą one powodować u niektórych kobiet, nadmierną stymulacię tkanki piersi. 
  • Ogranicz spożycie alkoholu – spożycie alkoholu wiąże się z ryzykiem zachorowania na raka piersi, wzrasta ono wraz z ilością spożytego alkoholu. 
  • Przyjmuj suplementy – kwasy tłuszczowe omega-3 (naturalnie występują w oleju konopnym, orzechach makadamia, oleju z orzechów włoskich, oleju Inianym oraz rybach)  mają właściwości przeciwzapalne .
  • Antyoksydanty – wielu kobietom z bólem piersi pomagają witaminy E i A oraz selen mineralny. Selen może pomóc w zmniejszeniu ryzyka raka piersi, co sugeruje fakt, że poziom selenu jest niższy u kobiet z rakiem piersi.
  • Witamina D – przyjmuj co najmniej 2000-5000 j.m. witaminy D dziennie (dawka uzależniona od poziomu w organizmie). Badania wykazują, że pomaga ona zapobiegać nowotworom piersi, jajników, prostaty, nerek, trzustki, okrężnicy oraz jelita grubego.
  • Lactobacillus acidophilus – hiperestrogenizm i prawdopodobnie ryzyko raka piersi można zmniejszyć przez włączenie do diety tej pożytecznej bakterii.
  • Koenzym Q10 –  badania wykazały, że średnio u 20% pacjentek chorujących na raka piersi poziom koenzymu Q10 jest poniżej normy. Koenzym Q10 (in. ubikwinon) jest substancją naturalną, niezbędną do produkcji ATP-cząsteczki będącej głównym paliwem naszych komórek. Wzmacnia on układ immunologiczny.
  • Zwiększ spożycie jodu – zmniejsza on zdolność estrogenu do wiązania się z receptorami estrogenowymi w piersi. Odgrywa istotną rolę w zapobieganiu i leczeniu choroby włóknisto-torbielowej piersi i raka piersi oraz jako przeciwutleniacz. Komórki przewodowe piersi, które najszybciej mogą stać się nowotworowe są wyposażone w pompę jodową, co wskazuje, że mają zdolność aktywnej absorpcji jodu. Pierwiastek ten pomaga utrzymać układ odpornościowy w zdrowiu i zapewnia antyseptyczną ochronę śluzówkową w jamie ustnej, żołądku i pochwie, jest to jedna z najsilniejszych substancji antywirusowych i przeciwbakteryjnych znanych ludzkości.
  • Stosuj okłady z oleju rycynowego – okłady nakładane na piersi 3 razy w tygodniu przez godzinę w ciągu 2-3 miesięcy często eliminują ból piersi, szczególnie w przypadku zapalenia tkanki piersi.
  • Ćwicz regularnie – u kobiet ze szczupłym BMI (poniżej 22,8), które regularnie ćwiczą, ryzyko raka piersi jest niższe o 72%. W norweskim badaniu odkryto, że ryzyko zachorowania na raka pieni jest o 37% niższe w przypadku kobiet, które regularnie ćwiczą (4 godziny tygodniowo), niż kobiet, które prowadzą siedzący tryb życia. Kobiety które codziennie wykonują średnio intensywne lub intensywne ćwiczenia, o 20% rzadziej chorowały na raka piersi od kobiet, które ćwiczyły mniej niż godzinę tygodniowo. Regularne ćwiczenia zmniejszają ilość tkanki tłuszczowej ciała oraz obniżają całkowity poziom krążącego estrogenu.
  • Wysypiaj się – w przypadku kobiet, które w nocy śpią ponad 9 godzin, ryzyko wystąpienia guzów piersi spada o 1/3 w porównaniu z kobietami, które śpią 7-8 godzin.
  • Zminimalizuj ilość mięsa w diecie – podnosi ono poziom insulinopodobnego czynnika wzrostu IGF-1, powoduje wzrost stanu zapalnego oraz wzrost stresu oksadycyjnego. Białko roślinne obniża poziom IGF-1.
  • Ogranicz tłuszcze nasycone występującego w nabiale wysokotłuszczowym, zawierają je także pączki, ciastka, popcorn, frytki, smażony kurczak.

Co polecam z ziołowej apteki? 😉


Wiesiołek dwuletni


– olej z nasion wiesiołka zawiera kwasy tłuszczowe, które hamują produkcję prostaglandyn, co może wpływać na zmniejszanie się istniejących torbieli. Niektóre z prostaglandyn wywołują stany zapalne i mogą przyczyniać się do powstawania torbieli. Kobiety skarżące się na nadwrażliwość piersi bardzo dobrze reagują na terapię olejem z wiesiołka.


Niepokalanek pospolity


– wspomaga wytwarzanie progesteronu, dzięki czemu pozwala na utrzymanie właściwej równowagi hormonalnej pomiędzy estrogenem i progesteronem. Brak tej równowagi może być przyczyną tworzenia się torbieli piersi.


Myszopłoch kolczasty in. ruszczyk kolczasty


– zawiera związki pokrewne diosgeninie, która ma działanie zbliżone do hormonów. Może hamować procesy zapalne w tkance piersi, które prowadzą do powstawania torbieli.


Wąkrotka azjatycka


– jest środkiem o działaniu ogólnie wzmacniającym.


Puskwica groniasta


– stabilizuje wahania poziomu estrogenu i zmniejsza ich wpływ na piersi, reguluje gospodarkę hormonalną w organizmie.


Palma sabalowa


– ma silne działanie przeciwzapalne, przez co zmniejsza stan zapalny piersi, wspomaga regulację poziom estrogenu.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *