Za oknem temperatura powyżej 30 stopni zachęca do śniadania we włoskim stylu
Sałatka caprese szybka w przygotowaniu, do tego kawa
Poza delikatnym smakiem ser mozzarella: to dobre źródło pełnowartościowego białka;
ma wysoką zawartością wapnia i fosforu –pełnią one w organizmie funkcję budulcową;
100 g sera pokrywa dzienne zapotrzebowanie na te składniki w około 50%; to dobre źródło cynku, selenu, magnezu, potasu;
zawiera witaminy A, E, witaminy z grupy B. Warto wspomnieć, że 100g mozarrelli pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę B12 która podnosi odporność na stres, zapobiega anemii, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia Alzheimera, nowotworów i chorób psychicznych;
jest głownie źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych ale część nich stanowią kwasy krótko- i średniołańcuchowe wykazujące korzystny wpływ na nasz organizm np. sprzężony kwas linolowy (popularny CLA), który nasila proces lipolizy tkanki tłuszczowej, czyli pomaga spalać tłuszcz, wykazuje działanie antybakteryjne oraz buduje tkankę mięśniową;
nie zawiera glutenu, nie szkodzi więc osobom wrażliwym na gluten lub chorym na celiakię.
