Żeby nie było, że dietetycy nie jedzą ciasta czekoladowego Jedzą, jedzą w wersji z wiśniami
Zamiast kakao – karob (maczka chleba świętojanskiego), zamiast cukru – ksylitol.
Przepis:
4 jajka, szczypta soli, 250g masła rozpuszczonego, 100g mleka, 250g ksylitolu, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 60g karobu, 270g mąki orkiszowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki wisniowki lub rumu, 200g wiśni.
Białko oddzielić od żółtka i ubić je z dodatkiem soli. Wymieszać w garnku masło, mleko, ksylitol, cukier wanilinowy, karob i lekko podgrzać do 70st. odłożyć 7 łyżek gotowej masy czekoladowej do innego naczynia. Zawartość garnka wlać do miski, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, wisniowke i wymieszać. Dodać wcześniej ubite białko i wymieszać. Ciasto przelać do keksowki 35 cm, ułożyć na wierzchu wiśnie. Pięć w 180 stopniach przez 45 min. Ciasto ostudzić godzinkę, wyjąć z formy i posmarować pozostawiona masa czekoladową