Moje zapasy propolisu znikają w szybkim tempie 😱
W związku z tym nastawiłam nowy, 10-procentowy wg zaleceń doktora Różańskiego
Właściwości propolisu:
– jest produktem o bardzo złożonym składzie, produkowanym przez pszczoły z kitu pszczelego i balsamu pyłkowego; 🐝
– głównymi substancjami bioaktywnymi są polifenole (flawonoidy i fenolokwasy) oraz terpenoidy (mono-, tri-, seskwiterpeny i steroidy);
– jego główne właściwości to działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz immunostymulujące i antyoksydacyjne; 👩⚕️
– stosowany wewnętrznie w postaci nalewek i wyciągów, m.in. w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, stanach obniżonej odporności;
– zewnętrznie (w postaci maści, kremów, zasypek, globulek) używany jest m.in. na trudno gojące się rany, owrzodzenia, oparzenia, żylaki, czyraki, a także w schorzeniach ginekologicznych.
Przepis:
Propolis (10 g) należy zalać spirytusem 90% (100 ml) i odstawić w ciemne miejsce na 7 dni, po czym przefiltrować. Po tygodniu nalewkę przelać przez gęste sito. Pozostałość wyekstrahowanego propolisu przepłukać jeszcze niewielką ilością spirytusu, oba płyny połączyć.Zażywać 2 razy dziennie po 5 ml. Można stosować również zewnętrznie do pędzlowania błon śluzowych i skóry, ponadto do okładów na schorzałe miejsca (1 łyżeczka nalewki na 100 ml wody przegotowanej). Opryszczkę, liszaje, ropnie, pleśniawki, wypryski pędzlować nierozcieńczonym propolisem.W razie choroby (np. przeziębienie, nieżyt gardła i oskrzeli, grypa, angina) propolis należy zażywać wg zasady: często, ale mało; pół łyżeczki co 2-3 godziny przez 3 dni, potem 1 łyżeczka co 6 godzin.