Jarmuż 🌱- ciekawe połączenie smaków więc dzielę się przepisem

Ciekawe połączenie smaków więc dzielę się przepisem 🤓
 
Jarmuż 🌱🥳
🥰 zawiera więcej wapnia niż mleko;
🥰 ze względu na zawartość potasu polecany w diecie osób z nadciśnieniem;
🥰 jest źródłem witamin: A, C i K co przekłada się na pomoc w zwalczaniu wolnych rodników, hamowaniu rozwoju miażdżycy, złagodzeniu obfitych miesiączek;
🥰 zawiera indole, które hamują wydzielanie aktywnych estrogenów, dzięki czemu chronią przed rakiem piersi.
🥰 posiada działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne;
🥰zawiera błonnik dający poczucie sytości
🥰 dostarczy także naszemu organizmowi magnez, żelazo, cynk oraz fosfor.
❗️ Na nadmiar jarmużu w diecie powinny uważać osoby z kamicą nerkową oraz z chorobami tarczycy.
 
Składniki surówki na 4 porcje 🥗
1 i 1/2 szt. cebuli, przekrojonej na pół
5 łodyżek natki pietruszki, świeżej
100 g jarmużu, tylko liście, umytego, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
3 małe jabłka, kwaśne np. Ligol
1 mały jogurt naturalny
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki octu z pigwy (może być jabłkowy)
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu, mielonego
 
Sposób przygotowania 👐
Cebulę i pietruszkę pokroić i dodać do jarmużu. Jabłka zetrzeć na grubej tarce lub drobno pokroić.
Zrobić sos: jogurt, miód, olej, ocet, sól i pieprz, wymieszać.
Surówkę z jarmużem i jabłkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do dań głównych.
Polecam, bo jest wyjątkowo smaczna i zdrowa 🙂
A jak Wy wykorzystujecie jarmuż w okresie jesienno-zimowym? 🙂

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *