Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc Ci w sprawnej nawigacji i wykonywaniu niektórych funkcji. Poniżej znajdziesz szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie w ramach każdej kategorii zgody.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „Niezbędne” są przechowywane w Twojej przeglądarce, ponieważ są niezbędne do umożliwienia korzystania z podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywny

Niezbędne pliki cookie są wymagane, aby umożliwić podstawowe funkcje tej witryny, takie jak zapewnienie bezpiecznego logowania lub dostosowanie preferencji dotyczących zgody. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają realizować określone funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie opinii i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki cookie pomagają w dostarczaniu informacji na temat wskaźników, takich jak liczba odwiedzających, współczynnik odrzuceń, źródło ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Pliki cookie dotyczące wydajności służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić odwiedzającym lepsze doświadczenia użytkownika.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania odwiedzającym spersonalizowanych reklam na podstawie wcześniej odwiedzonych przez Ciebie stron oraz do analizy skuteczności kampanii reklamowych.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Babka ze szpinakiem (lub pokrzywą)

Szpinak zazwyczaj kojarzymy z niesmacznym daniem o nieprzyjemnym wyglądzie a nie musi tak być 🙂

  • jest niskokaloryczny, przydatny w kontroli masy ciała. Zawiera tylakoid – substancję hamującą trawienie tłuszczów i redukującą apetyt, a także zwiększającą efektywność odchudzania o 43%. Aby uzyskać ten efekt, szpinak musi być rozdrobniony i zmiksowany;
  • zawiera: potas, cynk, mangan, magnez i żelazo oraz witaminy, kwas foliowy, niacynę, A, B i C;
  • ma wpływ na proces widzenia i przeciwdziała zaćmie oraz zwyrodnieniu plamki żółtej (beta-karoten, luteina i ksantyna pięciokrotnie lepiej przyswajają się ze szpinaku gotowanego);
  • potas, kwas foliowy i niski poziom sodu zawarte w tej roślinie korzystnie wpływają na układ sercowo – naczyniowy (spadek ciśnienia tętniczego krwi, zmniejszenie ryzyka zawału i udaru), natomiast koenzym Q10 zwiększa siłę mięśni (w tym sercowego), zapobiegają hiperlipidemii;
  • łagodzi objawy zespołu suchego oka i zapalenia spojówek;
  • glikoglicerolipidy szpinaku mają działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwpasożytnicze oraz chronią przed chorobą wieńcową;
  • witamina K i liczne pierwiastki zapobiegają osteoporozie;
  • epoksyksantofil, neoksantyna i wiolaksantyna zmniejszają aktywność nowotworową (spożywanie tej rośliny może zmniejszać ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe).

Uwaga: szpinak zawiera duże ilości soli szczawianowych, dlatego jest przeciwwskazany w kamicy moczowej, chorobach reumatologicznych, dnie moczanowej i chorobie wrzodowej.


Składniki

  • 150 g olej rzepakowy, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 330 g mąki orkiszowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
  • 3 jajka
  • 200 g ksylitolu
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 150 ml mleka 1,5%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g liści szpinaku baby, świeżych lub pokrzywy
  • cukier puder, ilość do oprószenia

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do babki z kominem (Ø 22-24 cm) lekko natłuścić olejem za pomocą pędzelka i oprószyć mąką, odstawić.
  2. Do kielicha naczynia miksującego wbić jajka, dodać olej, ksylitol i cukier waniliowy, wymieszać. Około ⅓ masy przelać do innego naczynia, odstawić.
  3. Do kielicha wlać mleko, dodać 250 g mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, wymieszać. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać odstawione jajka z olejem i ksylitolem, dodać szpinak (lub pokrzywę), zmiksować.
  5. Dodać pozostałe 80 g mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, wymieszać. Przelać do formy na babkę, tworząc drugą warstwę.
  6. Piec 50 min (180°C) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Odstawić w formie do ostudzenia na 15 min, następnie przełożyć na talerz. Oprószyć cukrem pudrem i podawać pokrojoną na kawałki.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *