Babka ze szpinakiem (lub pokrzywą)

Szpinak zazwyczaj kojarzymy z niesmacznym daniem o nieprzyjemnym wyglądzie a nie musi tak być 🙂

  • jest niskokaloryczny, przydatny w kontroli masy ciała. Zawiera tylakoid – substancję hamującą trawienie tłuszczów i redukującą apetyt, a także zwiększającą efektywność odchudzania o 43%. Aby uzyskać ten efekt, szpinak musi być rozdrobniony i zmiksowany;
  • zawiera: potas, cynk, mangan, magnez i żelazo oraz witaminy, kwas foliowy, niacynę, A, B i C;
  • ma wpływ na proces widzenia i przeciwdziała zaćmie oraz zwyrodnieniu plamki żółtej (beta-karoten, luteina i ksantyna pięciokrotnie lepiej przyswajają się ze szpinaku gotowanego);
  • potas, kwas foliowy i niski poziom sodu zawarte w tej roślinie korzystnie wpływają na układ sercowo – naczyniowy (spadek ciśnienia tętniczego krwi, zmniejszenie ryzyka zawału i udaru), natomiast koenzym Q10 zwiększa siłę mięśni (w tym sercowego), zapobiegają hiperlipidemii;
  • łagodzi objawy zespołu suchego oka i zapalenia spojówek;
  • glikoglicerolipidy szpinaku mają działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwpasożytnicze oraz chronią przed chorobą wieńcową;
  • witamina K i liczne pierwiastki zapobiegają osteoporozie;
  • epoksyksantofil, neoksantyna i wiolaksantyna zmniejszają aktywność nowotworową (spożywanie tej rośliny może zmniejszać ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe).

Uwaga: szpinak zawiera duże ilości soli szczawianowych, dlatego jest przeciwwskazany w kamicy moczowej, chorobach reumatologicznych, dnie moczanowej i chorobie wrzodowej.


Składniki

  • 150 g olej rzepakowy, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 330 g mąki orkiszowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
  • 3 jajka
  • 200 g ksylitolu
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 150 ml mleka 1,5%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g liści szpinaku baby, świeżych lub pokrzywy
  • cukier puder, ilość do oprószenia

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do babki z kominem (Ø 22-24 cm) lekko natłuścić olejem za pomocą pędzelka i oprószyć mąką, odstawić.
  2. Do kielicha naczynia miksującego wbić jajka, dodać olej, ksylitol i cukier waniliowy, wymieszać. Około ⅓ masy przelać do innego naczynia, odstawić.
  3. Do kielicha wlać mleko, dodać 250 g mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, wymieszać. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać odstawione jajka z olejem i ksylitolem, dodać szpinak (lub pokrzywę), zmiksować.
  5. Dodać pozostałe 80 g mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, wymieszać. Przelać do formy na babkę, tworząc drugą warstwę.
  6. Piec 50 min (180°C) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Odstawić w formie do ostudzenia na 15 min, następnie przełożyć na talerz. Oprószyć cukrem pudrem i podawać pokrojoną na kawałki.

Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *