Achocha – skarb z Peru

Cyklantera (achocha, ogórek dziki), odznacza się smakiem pośrednim pomiędzy ogórkiem a papryką. Jej owoce mogą być spożywane na surowo, gotowane, marynowane, dodawane do sałatek, zup lub leczo.


Owoce są lekkostrawne, polecane osobom z zaburzeniami trawienia, zespołem jelita drażliwego. Zawierają witaminy z grupy B oraz C, składniki mineralne: fosfor, potas, żelazo, magnez i błonnik pokarmowy.


Owoce oraz liście achochy zmniejszają poziom cukru i cholesterolu we krwi, wykazują zdolność obniżania ciśnienia krwi.


Podobno zmielone nasiona stosuje się jako środek przeciwrobaczy, a zmiażdżone owoce i liście wykorzystuje do robienia okładów w stanach zapalnych skóry.


Uwaga! Rośliny tej nie poleca się kobietom w ciąży ani karmiącym piersią

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *