Ognisty cydr

Dziś zamiast uczelni, popracowałam trochę w domu. Przesyłam przepis na Ognisty Cydr, przydatny w czasie przeziębienia i na wzmocnienie odporności 💚💪


Skład (wg Rosemary Gladstar);


-porcja korzenia chrzanu (np. 1 korzeń – wielkość porcji to nasz wybór, ważne aby zachować proporcje pomiędzy składnikami)

1 porcja czosnku (1 główka)

– 1 porcja cebuli (1 bulwa)

1/2 porcji imbiru (0,5 kłącza)

1/4 łyżeczki Cayenne

– Ocet jabłkowy

-Miód


Opcjonalnie: cytryna, pomarancza, natka pietruszki. papryka habanero lub jalapeno. Siekamy wszystko i odstawiamy zalane octem na 4-6 tygodni. Przecedzamy i dodajemy miód do smaku 😋
Zaleca się przyjmowanie 1-2 łyżek stołowych ognistego cydru przy pojawieniu się pierwszych oznak przeziębienia i powtarzanie takiego schematu dawkowania co 3-4 godziny, do ustąpienia objawów. Profilaktycznie można zażywać 1 łyżeczkę dziennie. Możemy dodawać go do soku, wody a także jako składnik marynat, sosów sałatkowych.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *