Przepis na syrop z mniszka, według mnie najlepszy

Syrop z mniszka przygotowywany na ciepło budzi wiele kontrowersji, bo jeśli go długo gotujemy to co w nim zostanie?
Poniżej przepis na syrop z mniszka, według mnie najlepszy 👩🍳😊🌼
Mniszek lekarski – syrop na zimno wg przepisu profesora Ożarowskiego
– oskubane żółte płatki mniszka
– cukier do przesypywania
– 1 łyżka spirytusu lub 2 łyżki wódki na słoiczek 200 ml
Płatki mniszka układać warstwami w wyparzonym słoiczku, przesypując cukrem, lekko ugniatać.Wlać alkohol.
Szczelnie zamknąć i odstawić na tydzień. Nie odcedzać.
Przechowywać lodówce do 4 miesięcy.
Przyjmować codziennie zaczynając od jednej łyżeczki. Stopniowo zwiększając dawkę do 3-4 łyżeczek przy nawracających infekcjach gardła i górnych dróg oddechowych.