Pisto – hiszpański gulasz warzywny, po mojemu :)

Pisto to pomysł na wykorzystanie cukinii, zwanej kabaczkiem, którą warto wprowadzić do swojej diety z kilku powodów. Po pierwsze jest to warzywo niskokaloryczne (około 20 kcal w 100 g) o niskim indeksie glikemicznym, idealne przy diecie redukcyjnej oraz dla osób z cukrzycą. Po drugie jest lekkostrawna, delikatna w smaku, nie obciąża układu pokarmowego nawet u dzieci. Dostarcza nam cennych witamin i minerałów takich jak potas, magnez, żelazo oraz witaminy A, B1, C, K, PP i beta karoten. Zawarty w niej kwas foliowy odgrywa istotną rolę w diecie przyszłej mamy 🙂 Cukinia ma ponadto właściwości odkwaszające, przyspiesza przemianę materii a także zmniejsza ryzyko zachorowania na raka narządów przewodu pokarmowego (żołądka, jelita grubego, trzustki, jamy ustnej).
Składniki na 6 porcji
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża żółta papryka
- 4 cebule
- 4 ząbki czosnku
- duża cukinia (kabaczek)
- 1 średni brokuł
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 500 g pomidorów bez skórki (lub 2 pomidory i 250 g soku pomidorowego)
- 1 łyżeczka soli
- pieprzu czarnego, mielonego
- oregano do smaku
Sposób przygotowania
- Paprykę czerwoną i żółtą, cebulę, czosnek pokroić w paski.
- Cukinię obrać i pokroić w 3 cm kawałki
- Brokuł rozdzielić na mniejsze różyczki (cząstki)
- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i dodać czosnek, brokuły, za 5 minut dołożyć rozdrobnione papryki z cebulą i cukinię, dusić 15 minut.
- Dodać pomidory, sól i pieprz, gotować 15 minut. Dodać ulubione zioła do smaku.
- Podawać na ciepło, może być w towarzystwie jajka sadzonego 🙂