Pisto – hiszpański gulasz warzywny, po mojemu :)

Pisto – hiszpański gulasz warzywny, po mojemu :)

Pisto to pomysł na wykorzystanie cukinii, zwanej kabaczkiem, którą warto wprowadzić do swojej diety z kilku powodów. Po pierwsze jest to warzywo niskokaloryczne (około 20 kcal w 100 g) o niskim indeksie glikemicznym, idealne przy diecie redukcyjnej oraz dla osób z cukrzycą. Po drugie jest lekkostrawna, delikatna w smaku, nie obciąża układu pokarmowego nawet u dzieci. Dostarcza nam cennych witamin i minerałów takich jak potas, magnez, żelazo oraz witaminy A, B1, C, K, PP i beta karoten. Zawarty w niej kwas foliowy odgrywa istotną rolę w diecie przyszłej mamy 🙂 Cukinia ma ponadto właściwości odkwaszające, przyspiesza przemianę materii a także zmniejsza ryzyko zachorowania na raka narządów przewodu pokarmowego (żołądka, jelita grubego, trzustki, jamy ustnej).

Składniki na 6 porcji

  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża żółta papryka
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • duża cukinia (kabaczek)
  • 1 średni brokuł
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 500 g pomidorów bez skórki (lub 2 pomidory i 250 g soku pomidorowego)
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprzu czarnego, mielonego
  • oregano do smaku

Sposób przygotowania

  1. Paprykę czerwoną i żółtą, cebulę, czosnek pokroić w paski.
  2. Cukinię obrać i pokroić w 3 cm kawałki
  3. Brokuł rozdzielić na mniejsze różyczki (cząstki)
  4. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i dodać czosnek, brokuły, za 5 minut dołożyć rozdrobnione papryki z cebulą i cukinię, dusić 15 minut.
  5. Dodać pomidory, sól i pieprz, gotować 15 minut. Dodać ulubione zioła do smaku.
  6. Podawać na ciepło, może być w towarzystwie jajka sadzonego 🙂

Dodaj komentarz