Jarmu偶 馃尡- ciekawe po艂膮czenie smak贸w wi臋c dziel臋 si臋 przepisem

Jarmu偶 馃尡- ciekawe po艂膮czenie smak贸w wi臋c dziel臋 si臋 przepisem

Ciekawe po艂膮czenie smak贸w wi臋c dziel臋 si臋 przepisem 馃
Jarmu偶 馃尡馃コ
馃グ zawiera wi臋cej wapnia ni偶 mleko;
馃グ ze wzgl臋du na zawarto艣膰 potasu polecany w diecie os贸b z nadci艣nieniem;
馃グ jest 藕r贸d艂em witamin: A, C i K co przek艂ada si臋 na pomoc w zwalczaniu wolnych rodnik贸w, hamowaniu rozwoju mia偶d偶ycy, z艂agodzeniu obfitych miesi膮czek;
馃グ zawiera indole, kt贸re hamuj膮 wydzielanie aktywnych estrogen贸w, dzi臋ki czemu chroni膮 przed rakiem piersi.
馃グ posiada dzia艂anie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne;
馃グzawiera b艂onnik daj膮cy poczucie syto艣ci
馃グ dostarczy tak偶e naszemu organizmowi magnez, 偶elazo, cynk oraz fosfor.
鉂楋笍 Na nadmiar jarmu偶u w diecie powinny uwa偶a膰 osoby z kamic膮 nerkow膮 oraz z chorobami tarczycy.
Sk艂adniki sur贸wki na 4 porcje 馃
1 i 1/2 szt. cebuli, przekrojonej na p贸艂
5 艂ody偶ek natki pietruszki, 艣wie偶ej
100 g jarmu偶u, tylko li艣cie, umytego, pokrojonego na kawa艂ki, bez twardych cz臋艣ci
3 ma艂e jab艂ka, kwa艣ne np. Ligol
1 ma艂y jogurt naturalny
1 艂y偶ka miodu
2 艂y偶ki oleju rzepakowego
2 艂y偶ki octu z pigwy (mo偶e by膰 jab艂kowy)
陆 艂y偶eczki soli
陆 艂y偶eczki pieprzu, mielonego
Spos贸b przygotowania 馃憪
Cebul臋 i pietruszk臋 pokroi膰 i doda膰 do jarmu偶u. Jab艂ka zetrze膰 na grubej tarce lub drobno pokroi膰.
Zrobi膰 sos: jogurt, mi贸d, olej, ocet, s贸l i pieprz, wymiesza膰.
Sur贸wk臋 z jarmu偶em i jab艂kiem podawa膰 bezpo艣rednio po przygotowaniu jako dodatek do da艅 g艂贸wnych.
Polecam, bo jest wyj膮tkowo smaczna i zdrowa 馃檪
A jak Wy wykorzystujecie jarmu偶 w okresie jesienno-zimowym? 馃檪

Dodaj komentarz