Kiszone kwiaty mniszka lekarskiego 💚🌞

Kiszone kwiaty mniszka lekarskiego 💚🌞

Prosty przepis jak przy robieniu kiszonek. Zalewamy kwiaty wodą z rozpuszczoną solą, 1 łyżka na litr wody. Zakręcamy i przechowujemy w lodówce.

2 komentarze

  1. Renata Bodio - 22 maja 2020 03:15

    Prosze mi napisac jakie wlasciwosci maja kiszone kwiatki. Pewnie maja probiotyki jak wszystkie kiszonki ale moze cos jeszcze.

    Odpowiedz
    • Kasia - 23 maja 2020 08:50

      Sam proces kiszenia wzbogaca ostateczny produkt o witaminy z grupy B, kwaśne środowisko sprzyja stabilności witaminy C oraz A.Produkty stają się łatwiejsze do strawienia a także zwiększają przyswajalność wapnia i żelaza. Kiszone kwiatki stają się źródłem kwasu mlekowego (powstaje pod wpływem bakterii kwasu mlekowego w procesie fermentacji), który oczyszcza organizm z toksyn i wzmacnia nasz system odpornościowy. Jako produkt niskokaloryczny polecane są diabetykom oraz osobom na diecie redukcyjnej. Dzieje się tak za sprawą zmniejszonej zawartości węglowodanów, które w procesie kiszenia uległy rozkładowi. Poprawiają przemianę materii dzięki błonnikowi. Pozdrawiam i życzę zdrowia 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz