Kiszone kwiaty mniszka lekarskiego 馃挌馃尀

Prosty przepis jak przy robieniu kiszonek. Zalewamy kwiaty wod膮 z rozpuszczon膮 sol膮, 1 艂y偶ka na litr wody. Zakr臋camy i przechowujemy w lod贸wce.
DIETETYKA | NIETOLERANCJE POKARMOWE | ODCHUDZANIE | ZABURZENIA OD呕YWIANIA | PSYCHODIETETYKA | HASHIMOTO | P艁ODNO艢膯
2 komentarze
Renata Bodio - 22 maja 2020 03:15
Prosze mi napisac jakie wlasciwosci maja kiszone kwiatki. Pewnie maja probiotyki jak wszystkie kiszonki ale moze cos jeszcze.
Kasia - 23 maja 2020 08:50
Sam proces kiszenia wzbogaca ostateczny produkt o witaminy z grupy B, kwa艣ne 艣rodowisko sprzyja stabilno艣ci witaminy C oraz A.Produkty staj膮 si臋 艂atwiejsze do strawienia a tak偶e zwi臋kszaj膮 przyswajalno艣膰 wapnia i 偶elaza. Kiszone kwiatki staj膮 si臋 藕r贸d艂em kwasu mlekowego (powstaje pod wp艂ywem bakterii kwasu mlekowego w procesie fermentacji), kt贸ry oczyszcza organizm z toksyn i wzmacnia nasz system odporno艣ciowy. Jako produkt niskokaloryczny polecane s膮 diabetykom oraz osobom na diecie redukcyjnej. Dzieje si臋 tak za spraw膮 zmniejszonej zawarto艣ci w臋glowodan贸w, kt贸re w procesie kiszenia uleg艂y rozk艂adowi. Poprawiaj膮 przemian臋 materii dzi臋ki b艂onnikowi. Pozdrawiam i 偶ycz臋 zdrowia 馃檪